Kombinatorik

Du skal lige møde fætter Carlo. Han er en player, en rigtig penge og spillemand. Så han ved alt om sandsynlighed, statistik og kombinatorik. Så han er godt klædt på ;-)

Mormor tænker måske ikke så meget i, hvordan hun kan kombinerer sine kjoler og sko. Hun vil meget heller finde ud af familiens stamtræ, så hun laver et stamtræ, som også er et tælletræ. Men hun syntes altså, at det bliver en smule bøvlet, så snart hun har tegnet streger ud til tipoldeforældrene.

Kombinatorik betyder bare, hvor mange gange kan du kombinerer noget. Se tegningerne. Måske har du to par bukser, tre bluser og to par sko, så vil du kunne lave lige så mange kombinationer som på tegningen, der hvor der er sat streger.  

Du kan også regne den ud, som er smartere, hvis nu du også skulle finde ud af hvor mange kombinationer, du skulle lave hvis du tog hattene og taskerne med.

Først bukser, bluser og sko:
2x3x2 = 12

Med tasker og hatte:
2x3x2x2x2=         ? Kan du regne ud hvor mange forskellige måder, du kan tage dit tøj på?

Tælletræ, det ligner også et stamtræ. Og det er det også, så et stamtræ er det samme som et tælletræ. På den måde kan du finde ud af, hvor mange tiptiptipoldeforældre du har haft.

Du skal tænke, at du har to forældre, som har to forældre hver. Det vil sige, at du så har fire bedsteforældre. Dine bedsteforældre har også to forældre hver, det vil sige at du har 8  oldeforældre. De har sjovt nok også to forældre hver, så du vil have 16 tipoldeforældre.

Så hvor mange tiptipoldeforældre tror du, at du har haft? Kan du lave et regnestykke?
Prøv lige selv, inden jeg fortæller dig det.regnestykket vil være;
2x2x2x2x2= 32

Så i virkeligheden ganger du bare det tal du kommer til igen med to.


Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

12.06 | 14:39

jeg synes solo taksonomi er en være pose nøder

...
05.03 | 13:38

Spændende - jeg kigger med på din side - og håber du vil kigge på min side på http://storybox.dk/godnathistorier/

...
05.03 | 13:36

Jeg har kigget på dine videoer - spændende - jeg forsøger selv med formen - og savner udfordring og netværk. Lad os følge hinanden og kommenter tak https://www.youtube.com/channel/UCt2_HFNtdb_X_xBld5M4cWw?view_as=subscriber

...
07.02 | 16:33

Fantastiske!

------------------------------
http://www.kviklantop.com/

...
Du kan lide denne side