Har du talt med dit barn i dag?

Når vi kender mennesker, så har vi en relation. Spørgsmålet er bare, om det er en god relation. Og hvis det ikke er, hvad er det så, der skaber den gode relation?

 

Jeg følger, og har fulgt Louise Klinges arbejde tæt, hun har nemlig forsket i relationer, nok primært den relation, som er i skolen. Men jeg vil nu mene, at mange af de ting hun er inde på, også er ting, der er vedkomne for forældre. Altså os alle sammen.

 

Jeg overhørte engang en samtale mellem nogle drenge, hvor det virkede som om, de helt havde glemt jeg var der. De talte om, hvem de bedst kunne lide af deres forældre. Mange af dem nævnte, at de syntes deres mor skældte meget ud. Det fik mig til at tænke på et foredrag, jeg engang var til for mange år side, som netop hed; har du talt med dit barn i dag.

 

Den er svær, for hvis vi tænker efter, så vil vi vel alle mene, at selvfølgelig har vi det. Men har vi nu også det, eller har vi bare talt til, og ikke med? Og hvad er egentlig forskellen?

 

Jeg oplever bestemt i skolen, at jeg ofte taler til børn. Det gør jeg, når jeg taler i bydeform; tag bøgerne frem!" Den sætning er jo på ingen måde relationsskabende, det er en sætning, som har et krav. En sætning, som er tydelig, i forhold til, hvad er det at eleven skal.

 

Hvis jeg, eller forældre,  altid kun talte til børnene på denne måde, så tænker jeg, de nemt kan komme til at føle det, som jeg har illustreret på tegningen her. Man er sådan lidt klemt inde, og det kan være rigtig svært i det felt, at række ud efter en relationskabende samtale.

 

Så det er her, at vi voksne må være os det bevidste, at jo, nogle gange, så skal vi tale i bydeform, så børnene ved meget præcist, hvad er det de skal, og hvad kravet er, og andre gange skal vi tale med børnene, så de ikke går hen og føler sig ensomme og fremmedgjorte. For den følelse, tror jeg også, kan opstå i en familie, hvis man har travlt, og ting skal gå stærkt.

 

Så nu giver jeg lige mine bud på, hvordan man skaber en relations skabende samtale;

- skab "et rum" hvor der kan være en uformel samtale, det kan være gåtur, gåtur i regnvejr, hvor I hopper i vandpytter, eller at I sætter jer ned og tegner, eller laver andre kreative ting sammen, laver eftermiddagste, noget som skaber hygge. Du vil blive forbavset over ting, du får at vide, når samtalen bliver mere afslappet.

 

Så uformel samtale skaber gode relationer.

 

- Huske at kigge hinanden i øjne. Jeg har mange gange tidligere været inde på, hvor vigtig den øjenkontakt er, og hvor udfordrende det er, i en travl hverdag, at huske, at kigge hinanden i øjnene, lige de sekunder ekstra, hvor man også fornemmer smilet. Jeg kender alt til at blive hevet i ærmet, og hele tiden at blive afbrudt af ting og børn, som gerne vil sige noget, så jeg kommer til at kigge væk. Men jeg øver mig stadig på det, for den afledende opmærksomhed er jo ofte meget opmærksomhedskrævende.

 

Kig hinanden i øjne

 

- Det er at stille de rigtige spørgsmål, som, hvis du gerne vil høre om skolen, så spørg på en uformel måde, som eksempel; hvad har været sjovt i skolen i dag?

 

Stil åbne spørgsmål

 

Tak fordi du læste med :-)

 

Husk du også kan følge med på Facebook

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

12.06 | 14:39

jeg synes solo taksonomi er en være pose nøder

...
05.03 | 13:38

Spændende - jeg kigger med på din side - og håber du vil kigge på min side på http://storybox.dk/godnathistorier/

...
05.03 | 13:36

Jeg har kigget på dine videoer - spændende - jeg forsøger selv med formen - og savner udfordring og netværk. Lad os følge hinanden og kommenter tak https://www.youtube.com/channel/UCt2_HFNtdb_X_xBld5M4cWw?view_as=subscriber

...
07.02 | 16:33

Fantastiske!

------------------------------
http://www.kviklantop.com/

...
Du kan lide denne side